eBenefits is een leverancier van softwareproducten voor de pensioen- en verzekeringsmarkt, gespecialiseerd in berekeningen, gegevensuitwisseling en communicatie. Sinds januari 2023 is eBenefits onderdeel van Visma en sinds januari 2024 gefuseerd tot Visma Idella.

Stefan Bosma is oprichter van eBenefits. Bosma: “eBenefits is een ontwikkelaar van onder meer communicatieportalen, pensioenplanning-software en rekenengines. Ruim 10 jaar geleden hadden we hulp nodig bij het maken van berekeningen voor een tool. Ik kende de mensen achter Sentinel en heb contact met ze opgenomen. Zo zijn we destijds, met een klein project, begonnen. Dat werd met veel enthousiasme door Sentinel opgepakt. Ze leverden snel een goede oplossing, wat ons het vertrouwen gaf om meer projecten met ze op te pakken. In de loop der jaren is die samenwerking steeds nauwer geworden, waarbij Sentinel ons bij een grote diversiteit aan vraagstukken heeft geassisteerd. Ze begrijpen onze business. Daarnaast hebben ze veel kennis van en ervaring met het maken van koppelingen. Onze software haalt data uit allerlei verschillende bronsystemen en geeft deze data, nadat bepaalde mutaties hebben plaatsgevonden, ook weer terug aan de bronsystemen. Op het vlak van dit soort koppelingen kunnen we Sentinel altijd om hulp vragen.”

Een aantal jaar geleden heeft Sentinel ook een volledig team voor een project geleverd. Bosma: “Sentinel beschikt over diepgaande kennis die relevant is voor ons. Ook hebben ze in de loop der jaren steeds meer ervaring opgedaan met onze oplossingen. Als wij extra resources nodig hebben of bepaalde skills missen binnen onze organisatie bieden de ontwikkelaars van Sentinel uitkomst. Ze hebben zelfs een zodanig sterke affiniteit met onze software opgebouwd, dat we hun ontwikkelaars ook kunnen inzetten bij klantimplementaties. Zeker in de eerste fase van de ingebruikname van onze software bij klanten moet daar veel ingericht en gebouwd worden. Ons eigen ontwikkelteam is vaak druk met doorontwikkeling, beheer en onderhoud voor onze bestaande klanten en dan is het erg prettig om op Sentinel te kunnen terugvallen voor assistentie bij nieuwe klant implementaties. Zij hebben niet alleen veel kennis van onze software, maar weten die kennis ook op een goede manier te borgen binnen hun organisatie. Er is weinig verloop bij Sentinel en nieuwe mensen worden snel op het juiste niveau gebracht.”

De samenwerking met Sentinel helpt eBenefits ook om bedrijfsrisico’s te mitigeren. Bosma: “Ik denk dat het gezond is voor softwarebedrijven om een verhouding van 80/20 aan te houden als het gaat om vaste medewerkers ten opzichte van variabele inhuur. Dan ben je ook in tijden van tegenwind flexibel. Op- en afschalen is erg eenvoudig met Sentinel.”

Een additioneel voordeel van de samenwerking is de kennis en kunde die Sentinel opdoet in andere branches. Bosma: “Sentinel heeft een divers klantenportfolio. De ervaring die ze opdoen bij andere partijen nemen ze mee naar ons en brengen ze over op ons eigen ontwikkelteam. Dat vind ik echt een verrijking. Daarnaast is de mentaliteit van de mensen van Sentinel en de cultuur van het bedrijf zeer vergelijkbaar met de onze. Ze zijn hands-on, pragmatisch en denken goed mee. Ook zorgen ze ervoor dat hun developers aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Als organisatie zijn wij veel volwassener geworden door de jaren heen. Dat heeft allerlei implicaties op onze processen en werkwijzen. Sentinel is met ons meegegroeid en heeft zich naadloos aangepast. We zien Sentinel daarom niet als een leverancier, maar als een gewaardeerde business partner. Dat gaat zelfs zo ver dat we de mensen van Sentinel vragen om mee te gaan op bedrijfsuitjes.”

Hoe verwacht Bosma dat de samenwerking met Sentinel zich in de toekomst zal ontwikkelen? Bosma: “We hebben een erg stevige pijplijn. Er moeten de komende jaren véél klanten aangesloten worden op ons platform. Ik verwacht dat we een nog groter beroep op Sentinel zullen doen dan de afgelopen jaren al het geval is geweest. Ze zijn voor mij een van de belangrijkste partijen voor het inzetten van extra capaciteit en het aantrekken van additionele expertise, met name als het gaat om koppelingen, rekenengines en API’s.”